Do góry

Desery Przepis na:

Tort Minni Mouse

Tort Minni Mouse

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 707

Dodano: 10.04.2018

Odsłon: 218

Sam zwyczaj świętowania urodzin pochodzi ze starożytnego Rzymu.Tort to ciasto, które jest symbolem uroczystości urodzinowych w kulturze europejskiej. W naszej rodzinie zawsze hucznie obchodzimy każde urodziny. W tym jakże ważnym dniu nie może zabraknąć tortu - takiego domowego, z pysznymi kremami i uroczą dekoracją. Ten tort miałam zaszczyt zrobić dla najmłodszej osóbki w naszej rodzinie. Delikatny i puszysty biszkopt, przełożony krem z białej czekolady, który idealnie uzupełniała truskawkowa frużelina. Tort smakował wyśmienicie i zrobił duże wrażenie na solenizantce.

Składniki

  • Biszkopt duży:
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 203 g cukru
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Biszkopt mały:
  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem z białej czekolady:
  • 600 g białej czekolady
  • 750 ml śmietany kremówki 36%
  • Frużelina truskawkowa:
  • 700 g truskawek
  • 3½ łyżeczki żelatyny
  • 135 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Nasączenie:
  • 250 ml zaparzonej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Wykończenie:
  • 1200 g masy cukrowej białej
  • 750 g masy cukrowej czerwonej
  • 250 g masy cukrowej czarnej
  • klej spożywczy
> 6 os. > 60 min trudne drogie

Przygotowanie


  1. Biszkopt duży

    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.


  2. Biszkopt mały

    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
    Dno tortownicy o wymiarach 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.


  3. Krem z białej czekolady

    Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.


  4. Frużelina truskawkowa

    Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
    Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Tak postępujemy z każdym blatem dużym i małym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń