Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1369
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 380
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1369
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 380
Składniki
Mąkę,1 szklankę cukru pudru, miód oraz 5 dag masła rozetrzyj w misce. Dodaj sodę, 1 jajko i śmietanę. Wyrób ciasto, podziel na 4 części, rozwałkuj na prostokąty lub krążki. Każdy oddzielnie piecz w podłużnej formie (lub w tortownicy) 5-10 min w temp. 180 st. Wyjmuj ciepłe.
Pozostałe jajka ubij z resztą cukru pudru i skórką otartą z cytryny. Naczynie z masą jajeczną ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj dalej na parze, aż masa zgęstnieje.
Osobno utrzyj na puch pozostałe masło. Porcjami dodawaj jajka z cukrem oraz sok z cytryny. Ciasto przekładaj powidłami i kremem. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu.
Posyp posiekanymi orzeszkami i udekoruj wisienkami. Odstaw na dobę.
Wybierz miód
Miody jasne (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy) są łagodne. Pasują do deserów, nalewek i likierów.
Miody ciemne (spadziowy, gryczany, wrzosowy) mają wyraźny smak i nadają korzenny aromat ciastom, np. piernikom.Źródło: Świat kobiety