Do góry

Desery Przepis na:

Tort mocno czekoladowy

Tort mocno czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1258

Dodano:

Odsłon: 20342

Torcik który znika bardzo szybko. Mocno czekoladowy, lekki i puszysty. Dla zakochanych i nie tylko na walentynki.

Składniki

  • biszkopt: 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 1/3 szkalnki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao czarne
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem : 500 serka mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru płaskie
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka płaska kakao
  • poncz: 1/3 szklanki wody
  • 1/3 nalewki wiśniowej
  • pozostałe: 1 szklanka orzechów włoskich
  • serca dekoracje czekoladowe
  • pralinki: 120 g zmielonych wafelków czekoladowych
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki wiśni z nalewki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Forma o średnicy 22 cm.

  2. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. Jeszcze ciepły wyjmuję z formy i odwracam na deskę.

  3. Krem:
    Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia.Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu.

    Serek mascarpone wyjmuje z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Ubijam mikserem. Dodaję rozpuszczaną i wystudzoną czekoladę jeszcze płynną. Moja była lekko ciepła, ale prawie już zimna.
    Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję stopniowo po łyżce do mascarpone i mieszam mikserem na wolnych obrotach.

  4. Biszkopt kroję na trzy blaty. Każdy nasączam ponczem.Dolny smaruję 1/3 kremu. Układam następny, smaruje kremem układam wiśnie i ostatni blat.Z reszty kremu odkładam 2 łyżki i dodaję do niego kakao, wykorzystam go na dekorację. Smaruję boki tortu, i górę.

  5. Pralinki:
    Wafelki czekoladowe miksuję w pojemniku od robota.Dodaję masło. Ręką zagniatam. Formuję pralinki. Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Każdą sztukę zanurzam w ciepłej czekoladzie ale nie gorącej. Nabijam na wykałaczkę potem na pomarańczo. W ten sposób wyschną.
    Dekoruję nimi tort, układam serduszka.

  6. Orzechy kruszę robotem.

  7. Obsypuję boki tortu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 16 lutego 2018 Zabieram przepis, choć to ciasto nie dla mnie - sładziaczek jestem, ale są uroczystości na które robię torciki, torty czy torciska. Ciekawy przepis na biszkopt,(piekę tylko z mąki tortowej) koniecznie wypróbuję. Wygląda wspaniale i już się oblizałam. Dzięki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 lutego 2018 Jak mocno czekoladowy to coś dla nas:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lutego 2018 Bombastyczne ciacho i jak zwykle przy słodyczach biorę tylko mały kawałek, to tutaj ten talerzyk bez problemu bym zjadł :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 11 lutego 2018 Świetnie wygląda i pewnie też tak smakuje :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń