Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36051
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 179
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 314
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 384
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36051
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 179
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 314
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 384
Składniki
Jajka zmiksuj na puszystą masę z 15 dag cukru. Dalej miksując, dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Na koniec wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj.
Tortownicę o śred. 26 cm wyłóż papierem. Nalej ciasto. Piecz ok. 45 minut w 160 st. Pozostaw w formie do ostudzenia. W tym czasie przygotuj masy do przełożenia tortu.
Połowę kremówki zagotuj z 5 dag cukru oraz resztą kakao. Stale mieszając, gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia. W osobnym naczyniu doprowadź do wrzenia pozostałą kremówkę z kawą i resztą cukru. Również gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia, połącz z ajerkoniakiem.
Obydwie masy ostudź, wstaw do lodówki na kilka godzin, a potem ubij na sztywno.
4Ciasto przekrój na dwa blaty. Ubite masy przełóż do dwóch rękawów cukierniczych. Na przemian wyciskaj na jeden blat dwukolorowe okręgi. Przykryj drugim blatem. Ozdób resztą kremów i gwiazdkami.
czas ok. 70 min; porcja – 300 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety