Do góry

Desery Przepis na:

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 101

delikatny i smaczny...

Składniki

  • jajka -10 szt
  • migdały zmielone - 20 dag
  • cukier - 10 dag
  • czekolada - 20 dag
  • śmietana kremówka - 500 ml
  • cukier puder - 10 dag
  • cukier waniliowy -1 op
  • żelatyna-2 łyżki
  • truskawki - 40 dag
  • listki melisy lub mięty
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku.
    następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać.
    białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową.
    ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180stC przez ok 35-40 minut.
    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół.
    żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić ją i przestudzić.
    Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym., następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.
    ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz paroma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy jak motyl.
    wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy...
    odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń