Do góry

Desery Przepis na:

Tort na 18 lat- II wersja

Tort na 18 lat- II wersja

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 6321

Dodano:

Odsłon: 154

Poprzedni tort robiłam na imprezę rodzinną, ten na młodzieżową. Dekorację trochę zmieniłam.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 x (30x40)
  • -4 jajka -150 g. cukru -1 duży budyń na 3/4 l.tj.60 g.:
  • (1/ czekoladowy, 2/ krówkowy, 3/malinowy, 4/waniliowy)
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -400 g. dżemu brzoskwiniowego -ok. 0,5 l. przegotowanej gorącej wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -150 ml.frużeliny jagodowej
  • -70 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -70 g. cukru pudru -25 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wrzątku -100 g. tartej gorzkiej czekolady
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -200 g. mlecznej czekolady
  • -250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -50 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku
  • KREM MAŚLANY-tynk
  • -500 g. masła -300 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
  • -300 g. mleka w proszku -barwnik zielony do rozetek
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -500 g. polewy białej do dekoracji w pastylkach
  • -200 ml.śmietanki 30 % -barwnik pomarańczowy,jadalny
  • WKŁADKA POD PIŁKĘ: -200 g.mlecznej czekolady
  • -100 g. gorzkiej czekolady -100 g. herbatników
  • OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
  • -500 g. mleka w proszku -500 g. cukru pudru
  • -ok.150-160 ml. mleka w płynie
  • -barwniki jadalne (pomarańczowy, czerwony,zielony,złoty, czarny i kakao)
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.

  2. Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią rozrzedzonego dżemu z przegotowaną ciepłą wodą.

  3. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  4. Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią dżemu.

  5. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  6. Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć resztą dżemu.

  7. krem czekoladowy-Tutaj wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc.Najpierw śmietankę czekoladową ubić potem dodać resztę składników jak w poprzednich kremach.Wyłożyć na biszkopt różowy i rozsmarować.

  8. Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc. Tutaj nie nasączamy, bo to będzie spód tortu.

  9. Tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.

  10. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować kremem i schłodzić. Trochę kremu zostawić i zafarbować potem na zielono, będzie na rozetki.

  11. polewa- Polewę rozpuścić wraz se śmietanką nad parą. Potem zafarbować na pomarańczowo. Jeśli mamy barwnik w proszku to mieszamy go z odrobiną śmietanki nie wody. Studzimy, często mieszając. Oblewamy najpierw boki, za pomocą rożka papierowego lub butelki z dzióbkiem. Poprawiamy szpatułka.

  12. Resztę polewy rozprowadzamy na górze tortu.

  13. środek piłki-Czekolady rozpuścić nad parą, dodać rozkruszone herbatniki i wymieszać. Przelać do okrągłego zafoliowanego naczynia.(tutaj pokrywka szklana).Odstawić do zastygnięcia.

  14. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.

  15. Część białej masy zafarbować na brązowo, dodając kakao.Zrobić po dwa wałki białej i brązowej masy i złączyć. Skręcać i na desce wałkować wałek, przekładać na pół, skręcać itd. Kilka razy to powtarzać aż do uzyskania masy w cieniach.

  16. Masę wałkować i powycinać deseczki.Na deseczkach zaznaczyć linie słoi.

  17. Część pomarańczowej masy rozwałkować i pokryć piłkę. Gładzić rozciągając masę, potem obciąć wokół piłki nadmiar masy.Poklepać tarką,upodobniając do skóry. Zaznaczyć rowki na paski.

  18. Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór koszulki.
    Z czerwonej masy, zrobić plisy przy szyi i rękawach na koszulce. Zrobić napis, pozłocić i przykleić odrobinką wody. Na piłce przykleić czarne paski i napis.

  19. Z pozostałej masy zrobić inne ozdoby.

  20. Na torcie, poukładać parkiet z przygotowanych deseczek.

  21. Pod piłkę w tort wcisnąć z 3 obcięte plastikowe rurki od napoi.Miejsce na piłkę posmarować odrobiną kremem maślanym i ułożyć piłkę.Ułożyć przygotowaną koszulkę.Z zielonej masy maślanej zrobić rozetki tylką z dziurkami,wokół dołu torty, będzie to trawa. Ułożyć resztę dekoracji. Tort przechowywać w lodówce. Lecz przed krojeniem, dobrze jak jest szybciej wyjęty z lodówki. Będzie łatwiej kroić, masa troszkę zmięknie. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń