Do góry

Desery Przepis na:

Tort na chrzest - dla chłopca

Tort na chrzest - dla chłopca

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 77

Może tym tortem zainspiruje osoby poszukujące pomysłu na tort na chrzciny. Dla dziewczynki robimy wykończenie różowe. Mam nadzieję, że goście byli zadowoleni i tort smakował. Jako, że tort był robiony na zamówienie nie pokażę Wam zdjęcia w przekroju.

Składniki

  • BISZKOPT :
  • 10 jajek
  • 3/4 szk cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 8 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA ŚMIETANOWA BIAŁA:
  • 1 l śmietany kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • MASA ŚMIETANOWA NIEBIESKA :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego w proszku
  • DODATKOWO :
  • gotowe maragrytki z listkami
  • odrobina barwnika spożywczego niebieskiego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 kiwi
  • 350 g truskawek
  • 350 ml dżemu z czarnej porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką.
    Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry.
    Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
    Piana będzie puszysta i delikatna.
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą.
    Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę.
    Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika.
    Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.

  2. OWOCE :
    Truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić na kawałki.
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy i także pokroić je na kawałki, sok przyda się do nasączenia biszkoptu.
    Kiwi obrać i też pokroić tak jak truskawki i kiwi.


  3. MASA BIAŁA :
    Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać.
    W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascarpone.

  4. Przełożenie :
    Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody.
    Na placku rozsmarować dżem.
    Na dżemie wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców.
    Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć.
    Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce.
    Zakryć ostatnim plackiem, który też należy nasączyć.
    Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną i oprószyć z bardzo dużej odległości górę tortu barwnikiem ( uzyskamy delikatne kropeczki na jasnym tle ).
    Tort wstawić do lodówki i zabrać się do zrobienia śmietany niebieskiej.

  5. MASA NIEBIESKA I WYKOŃCZENIE TORTU:
    Śmietanę niebieską przygotować tak jak biała, ale należy dodać w trakcie ubijania barwnik spożywczy.
    Gdy śmietana jest gotowa wyjąć tort z lodówki i za pomocą odpowiednich tylek i rękawa cukierniczego udekorować boki i górę tortu.
    Na koniec zrobić napis i ułożyć margarytki i listki ( jeśli nie chcemy aby kwiatki zmiękły można umieścić je na torcie przed podaniem ).
    Tort schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń