Do góry

Desery Przepis na:

Tort na chrzest św.

Tort na chrzest św.

Autor: kicia1

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 187

Dodano: 26.02.2013

Odsłon: 7307

Efektowne...

Składniki

  • Biszkopt:
  • - biszkopt ciemny tortownica 24 cm, 3 krążki
  • MASA
  • - jajka, 5 szt
  • -cukier kryształ, 2 szklanki
  • -margaryna, 3 kostki
  • -kakao, 2 łyżki
  • -czekolada mleczna, 2 tabliczki
  • DODATKOWO
  • -kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
  • -smażone wiśnie lub dżem wiśniowy, 1 słoiczek
  • -masa cukrowa biała i różowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy chwile z cukrem i przekładamy do kąpieli wodnej, ubijamy je około 20 minut aż masa będzie gęsta. Dodajemy kakao, starte czekolady i dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Ucieramy margaryny na puszysto i powoli dodajemy ostudzoną mase jajeczną. Wszystko razem ucieramy na gładką mase.

  3. Kawe zalewamy ok 70 ml. gorącej, przegotowanej wody , dodajemy łyżeczke cukru do smaku i ponczujemy biszkopty.

  4. Przed przekładaniem odłożyć troche masy na otoczenie tortu.Przekładamy tort: biszkopt-połowa wisni-połowa masy-biszkopt-reszta wiśni-reszta masy-biszkopt.Cały tort wyrównujemy pozostawioną masą i wkładamy na pół godzinki do lodówki.

  5. Robimy mase cukrową (z dwóch porcji wystarczy spokojnie na obłożenie i wszystkie dekoracje). Białą obkładamy cały tort, wycinamy napis, kwiatki wykrawamy specjalna wykrawaczką, robimy buciki. Wszystkie elementy składamy na lukrze to będą się świetnie trzymać...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń