Do góry

Desery Przepis na:

Tort na dzień kobiet w "esy-floresy"

Tort na dzień kobiet w esy-floresy

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2840

Dodano:

Odsłon: 100

Tort z biszkoptem i kremem z dżemem.Tort z glazurą i kolorowymi esami-floresami.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -220 g.cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • -1/2 szklanki wody -2 łyżeczki cukru
  • KREM Z KIWI I LIMONKI:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -125 g. jogurtu greckiego -125 g.serka mascarpone
  • -1/2 słoiczka dżemu z kiwi i limonki tj.200 g. -15 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM BRZOSKWINIOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -125 g. jogurtu greckiego -125 g. serka mascarpone
  • -1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego tj.205 g. -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GLAZURA: -1 masło-200 g.
  • -8 łyżek cukru pudru -6 łyżek kakao -ok.5 łyżek wody
  • -2 łyżeczki żelatyny -ok. 2 łyżek gorącej wody -2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • POLEWA ESY-FLORESY:-1,5 białej czekolady tj.150 g.
  • -4 x 2 łyżki śmietanki 30 % -barwniki jadalne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.

  2. Spód włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
    Nasączyć połową zaparzonej kawy.

  3. krem dżemowy z kiwi i limonki -Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i pudrem.Dodawać porcjami jogurt, serek i dżem. Wszystko zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.

  4. krem dżemowy brzoskwiniowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek i dżem.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy na biszkopt.
    Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce, kilka godzin.

  5. Zdjąć obręcz i zabezpieczenia w tortownicy.
    Ułożyć na paterze.

  6. glazura-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia cukru i masła.Do innego garnka wlać trochę wody, podgrzewać na małym ogniu, nie gotować.Włożyć tam z cztery szklanki, każda z 6 kostkami czekolady, 2 śmietanki i szczyptą barwnika.Mieszać każdą inną łyżeczką, do rozpuszczenia.

  7. Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i wmieszać do gorącej polewy kakaowej, ale już zdjętej z pary.Przestudzić do letniego.Teraz kolorowe polewy, przelać do rożków papierowych i zakręcić. Do letniej polewy kakaowej dodać śmietanę i polać górę tortu. Można składniki na polewę kakaową podwoić, bo mnie zabrakło.Odcinać rożki papierowe i polewać tort w esy-floresy. Całość schłodzić.

  8. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń