Do góry

Desery Przepis na:

Tort na Dzień Mamy z błyszczącą polewą

Tort na Dzień Mamy z błyszczącą polewą

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 122

Dodano: 08.05.2018

Odsłon: 796

Tort z biszkoptem typu zebra. Tort z kremem stracciatella i cappuccino. Tort pokryty lustrzaną polewą typu Mirror Cake.

Składniki

  • biszkopt zebra : -8 jajek -160 g. cukru -120 g. mąki
  • cd.-120 g. mąki ziemniaczane -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki oleju
  • cd.1/-1 łyżka mąki 2/-1 łyżka kakao
  • nasączenie: -250 g.konfitura z czarnej porzeczki z chili -240 g.konfitura z żółtych owoców
  • krem stracciatella: -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • cd.-250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • cd.-20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -100 g. gorzkiej czekolady
  • krem cappuccino: -330 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • cd.-250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • cd.-20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1/2 szklanki sypkiej kawy cappuccino
  • obłożenie: -200 g. masła -150 g. cukru pudru -250 g. serka mascarpone
  • błyszcząca polewa-Mirror Cake :
  • -1 szklanki mleka skondensowanego (1 szkl. mleka+1 szkl. cukru+1 łyżeczka masła+1 łyżka sypkiego mleka)
  • cd.-2 łyżki żelatyny+125 ml. wody -150 ml. wody -200 g. cukru
  • cd.-300 g.białej czekolady -barwnik zielony, jadalny
  • owoce: -250 g. malin -125 g. borówki amerykańskiej -kilka listków mięty
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać.
    Tortownicę 29 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami.
    Piec ok 30 min. w 175 * C.
    Odstawić do lekkiego przestygnięcia i obkroić nożem w koło tortownicy.Obrócić na deskę z ręcznikiem i zdjąć papier. Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
    Spód krążka włożyć ponownie do tortownicy.Zabezpieczyć wyżej boki. Poukładać konfiturę z czarnej porzeczki.
    Rozsmarować konfiturę.

  2. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śniezką. Dodać porcjami jogurt,serek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
    Posmarować żółtą konfiturą.

  3. krem cappuccino-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami jogurt,serek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać cappuccino w proszku i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić z dwie godziny.
    Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.

  5. tynk- Miękkie masło zmiksować z pudrem i serkiem. Posmarować cały tort i schłodzić.Przed oblaniem polewą, tort ustawić na nóżce na blaszce, albo większej paterze czy nawet papierze.

  6. polewa-Mleko skondensowane można użyć, gotowego z puszki. Albo można samemu zrobić.Zagotować mleko z cukrem i masłem. Pogotować z 20 min. aż trochę zgęstnieje, pilnując mieszać.Odstawić dodać mleko w proszku, wymieszać. Jak będą grudki to nie szkodzi, polewę i tak trzeba będzie przelać przez sitko.Żelatynę namoczyć z zimną wodą.Do tego mleka skondensowanego dodać cukier i mleko.Pogotować trochę, odstawić, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Czekoladę połamać w kostki i zalać tym gorącym mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać barwnik, wymieszać i przelać przez sitko. Polewę schłodzić do konsystencji gęstniejącej, ale jeszcze płynnej. Polać cały tort.

  7. Owocami i listkami udekorować tort.

  8. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń