Do góry

Desery Przepis na:

tort na komunie

tort na komunie

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 401

Dodano:

Odsłon: 21700

tort na bazie śmietany

Składniki

  • 12 jajek, 12 łyżęk cukru
  • 12 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 kubeczków śmietany kremowki 36% po 300ml lub podobnych, 3 geste jogurty truskawkowe
  • 3 geste jogurty brzoskwiniowe, truskawki
  • brzoskwinie z puszki, owoce do dekoracji wg uznania
  • cukier puder, ewentualnie smietanfix
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. przygotuj 2 blaszki o wymiarach 22x28cm lub podobne, białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną piane dodaj cukier, dalej ubijaj dodaj mąke z proszkiem, wymieszaj łyżka delikatnie, podziel na dwie części i wylej po równo na obydwie blaszki , piec ok 40 min w 180 st. do suchego patyczka (mozna jajka podzielic po 6 , mąke i cukier, i zrobic biszkopty osobno wtedy nie bedziemy sie martwic ze nie wyszly rowne) biszkopty wystudzic i przekroic je po 3 części każdy

  2. 2 kremówki ubic z odrobina cukru pudru ok 1 łyżki, na sztywno dodac jogurty truskawkowe wymieszac ewentualnie dodac 1 opakowanie śmietanfixu, ja osobiscie nie uzywam, zrobic tak samo z nastepnymi 2 kremowkami tylko zastąpic jogurty truskawkowe brzoskwiniowymi,

  3. na podstawce ulożyc 2 dolne biszkopty obok siebie tworzac wzór książki, na biszkoptach ułożyc truskawki i położyc krem truskawkowy, troche wiecej kremu dac na konce biszkoptow w miejscu gdzie sie stykaja, przykryć biszkoptami srodkowymi, na nich ułożyc brzoskwinie z puszki i wyłożyc krem brzoskwiniowy, tutaj rowniez dac troche wiecej kremu po środku książki, przykryc górnymi biszkoptami, mozna rekami poprawic wyglad tortu przycskajac go delikatnie w roznych miejscach aby bardziej przypominał książke,wstawic na poł godziny do lodówki aby sie schłodził(biszkopty mozna nasąćzyc naparem z herbaty z alkoholem lub sokiem z brzoskwin rozmieszanym z przegotowana woda)

  4. ubic pozostałe 2 kremówki z odrobina cukru pudru na sztywno, tort obłozyc kremowka, udekorowac owocami, wg uznania, mozna uzyć barwnikow spożywczych do ozdobienia tortu, oraz kwiatów z masy cukrowej tak jak to widac u mnie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewela1212 06 stycznia 2011 dziekuje za rade. na pewno skorzystam bo jednak mam kawalek do Ciebie. pozdrawiam z Edynburga:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 06 stycznia 2011 ewela1212 mieszkam niedaleko manchester, jak ubijam kremowke to od razu wsypuje cukier moim zdaniem ta metoda przyspiesza ubijanie,, ale jak sie boisz to mozesz dodac pod koniec tylko uwazaj zeby ci sie nie rozwarstwiła, wtedy bardzo szybko tak sie robi,na poczatku jak tak robiłam to czesto ubijalam zbyt dlugo i sie mi rozwarstwiała i podchodziła woda byly tez trudnosci z zozsmarowaniem jej, po prostu trzeba wyczuc ten moment kiedy przestac, mozesz ubic kremowke bez cukru i pozniej łyżka wmieszać cukier, aha i uzywaj zawsze fresh double cream z krótką data ważnosci bo te drugie to śmierdza i niezbyt dobre w smaku

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewela1212 06 stycznia 2011 przepiekny tort. przede wszystkim masa nie zawiera masla czy margaryny:) w ktorym miescie w UK mieszkasz?? moze gdzies blisko mnie. i bede mogla kiedys zamowienie na pieknego torta zlozyc:):)
aha jak uzywasz double cream to od razu ubijasz ja z cukrem czy dodajesz go na koncu? ja zawsze kupuje w polskich sklepach smietne ale musze sprobawac ta bo jest o wiele tansza.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub25 05 stycznia 2011 tort komunijny wygląda rewelacyjnie i nie powstydziłby się nim chyba żaden zawodowy cukiernik!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 05 stycznia 2011 nie, nie daje zadnych usztywniaczy, mieszkam w wielkiej brytanii i tu używam double cream on zawiera ponad 36% tluszczu dlatego sie świetnie ubija bez żadnych wspomagaczy, ja ubijam kremowke zawsze z odrobina cukru pudru i do tego momentu az bedzie szytwna na tyle żeby dala sie "kroić", do kremowki mozna dodac smietanfixy lub śnieżke, czasem mieszam ubita kremówke z gotowym kremem śmietankowym dr oedkera wtedy wsypuje krem do kremowki i razem ubijam lub osobno ale do kremu używam mniej mleka i nie daje masła

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 05 stycznia 2011 Chyba jesteś mistrzynią ubijania kremówki :), bo krem na zdjęciu ma zwartą konsystencję, nic się nie rozpływa, a nie dawałaś żadnych usztywniaczy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń