Do góry

Desery Przepis na:

Tort na komunię świętą

Tort na komunię świętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3930

Dodano:

Odsłon: 460

Tort zrobiłam dla mojego wnuczka na uroczystość I Komunii Świętej.

Składniki

  • biszkopt: -7 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • cd.-120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wkładka: -po kilka owoców,malin, borówki i winogron -1 galaretka przeźroczysta -350 ml.wody
  • nasączenie: -240 g. konfitury z żółtych owoców -3/4 szklanki wody
  • krem michałkowy: -250 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -250 g. jogurtu greckiego
  • cd.-50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -20 g. żelatyny
  • cd.-ok. 1/2 szklanki wody -ok.20 szt. czekoladek białych Michałków
  • krem z nutellą: -250 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -250 g. jogurtu greckiego
  • cd.-2 łyżki cukru pudru -1 fix -2 czubate łyżki nutelli -20 g. żelatyny -ok. 1/2 szklanki wody
  • tynk: -600 g. masła (nie osełkowego) -530 g. mleka skondensowanego słodzonego
  • cd.-barwnik niebieski, jadalny
  • ozdoby: -200 g. mleka w proszku -200 g. cukru pudru -parę łyżek mleka w płynie
  • cd.-barwnik jadalny niebieski i złoty
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.

  2. wkładka-Tortownicę 27 cm. zafoliować w środku i rozsypać tam owoce.Zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce,do zastygnięcia.

  3. Dżem rozmieszać z gorącą wodą i 1/3 nasączyć biszkopt w tortownicy.

  4. krem michałkowy-Czekoladki pokroić na mała kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone czekoladki i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.

  5. wkładka- Ostrożnie wyjąć galaretkę z owocami i ułożyć na kremie.

  6. krem z nutelli- Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast czekoladek, do bitej śmietany dodać nutellę, jeszcze przed żelatyną.
    1/3 kremu posmarować posmarować wkładkę w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć dżemem.
    Szybko wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
    Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.

  7. Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Ułożyć tort na paterze.

  8. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka i miksować. 1/4 masy zafarbować na niebiesko. Tą niebieską masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości.
    Resztą posmarować cały tort. Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.

  9. dekoracje-przygotować akcesoria do zrobienia dekoracji.

  10. Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na 3 części i jedną zafarbować, na niebiesko. Jedną białą rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm.
    Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory literek z niebieskiej masy. Cyferki odcisnąć na linijce też z niebieskiej masą.
    Z białej i niebieskiej masy, foremką wyciąć kwiatki.
    Wyciąć krzyż, odcisnąć resztę dekoracji komunijnych.
    Malutki krzyżyk pomalować na złoto jak i kielich..Za pomocą odrobiny wody, przykleić ozdoby do przygotowanego koła.

  11. Na górę tortu ułożyć przygotowaną dekorację.Wokół ułożyć kwiatki jak i na dole tortu większe kwiatki.

  12. Tort przed podaniem przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń