Do góry

Desery Przepis na:

Tort na roczek

Tort na roczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 206

Tort, który upiekłam dla wnusi na roczek. Dekoracją jest wydruk cukrowy, który jest rewelacyjny. Bałam się czy sobie poradzę bo to mój debiut z taką dekoracją ale dzięki wskazówkom Marty, która piecze torty między innymi z tymi wydrukami udało się. I przyznam, że nie potrzebnie się stresowałam bo to proste jest. Tort był z bitą śmietaną z mascarpone, truskawkami, konfiturą z leśnych owoców i dodatkiem kremu maślanego. Tort był pyszny.

Składniki

  • Biszkopt na tortownicę 34 x 24 cm
  • 10 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Masa śmietanowa
  • 1 l śmietany 36 %
  • 750 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • 1 kg świeżych truskawek
  • Krem maślany
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • 1 słoiczek konfitury z leśnych owoców
  • 1 dekoracja na wydruku cukrowym
  • posypka waflowa ( u mnie amarantowa ) serduszka cukrowe
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu ( ilość w zależności jak bardzo chcemy mieć tort nasączony )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ubić je dodając porcjami cukier uważając aby piany nie przebić bo biszkopt nie wyrośnie.
    Wlać ekstrakt i dodawać po jednym żółtku.
    Gdy żółtka się połączą z białkami dodawać porcjami mąki przesiane przez sitko i delikatnie mieszać.
    Gotową masę wyłożyć do formy i piec biszkopt 40 minut w 16- stopniach.
    Po upieczeniu upuścić formę z około 50 cm na blat.
    Biszkopt wystudzić, okroić dookoła i wyjąć go z formy a potem przekroić na 3 blaty.

  2. Truskawki pokropić na kawałki.
    Śmietanę ubić z cukrem i dodać mascarpone, wymieszać.
    Około 2 szklanek śmietany odłożyć.
    Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
    Pierwszy placek położyć na podkładzie do tortów, nasączyć i wyłożyć połowę masy z truskawkami.
    Zakryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć konfiturę.
    Na warstwie konfitury rozsmarować drugą część masy i zakryć trzecim plackiem.
    Nasączyć biszkopt i posmarować odłożoną śmietaną tort ale tylko dookoła boki.
    Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Na jakieś 3 godziny przed podaniem zrobić krem maślany.

  3. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać połowę cukru pudru i miksować kilka minut.
    Potem dodać drugą porcję cukru pudru i dalej miksować kilka minut.
    Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.

    Tort wyjąć z lodówki, osypać dookoła posypką waflową.
    Wierzch tortu posmarować kremem maślanym.
    Dekorację dociąć odcinając białe części.
    Zdjąć delikatnie folię zabezpieczającą i położyć dekorację na torcie.
    Delikatnie suchymi dłońmi wygładzić dekorację usuwając ewentualne pęcherzyki powietrza.
    Na koniec udekorować tort resztą kremu maślanego dowolną tylką i serduszkami cukrowymi.
    Tort wstawić do lodówki aby krem ładnie związał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń