Do góry

Desery Przepis na:

Tort na Walentynki a'la RED VELVET

Tort na Walentynki a'la RED VELVET

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3935

Dodano:

Odsłon: 84

Tort z kremem mascarpone i ozdobami czekoladowymi.Tort na Walentynki w kształcie serca, zrobiłam dwa lata temu dla dzieci.

Składniki

  • CIASTO:
  • -5 jajek -1 szklanka cukru -1 łyżka octu
  • -2,5 szklanki mąki tortowej -1 płaska łyżka kakao -2 łyżeczki proszku
  • -1 szklanka śmietanki 30 % -3 łyżki soku malinowego
  • -5 g.barwnika spożywczego-czerwonego w płynie
  • -1 szklanka oleju
  • KREM Z MASCARPONE:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -150 g. cukru pudru
  • -1 krem śmietankowy do tortów-suchy -500 g. serka mascarpone
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • -barwnik spożywczy w płynie-czerwony ok.10 g.
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -1 polewa deserowa do dekoracji, w pastylkach
  • -mata silikonowa do czekoladowych ozdób
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, potem żółtkami. Do drugiej miski przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Do mąki dodać ubite jajka i łopatką mieszać dolewając po trochu śmietanki. Barwnik wymieszać z sokiem i dodać do masy. Na koniec wmieszać olej. Przelać do dwóch tortownic 27 cm.wyłożonych papierem tylko na dole.
    Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, obie tortownice jednocześnie ok.30-35 min. w 175 *.(ułożyłam na dwóch rusztach)

  2. Po upieczeniu, wyjąć z tortownic i ostudzić.

  3. Z papieru wyciąć wzór serca. Przyłożyć do zimnego upieczonego ciasta i obkroić.

  4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i kremem w proszku. Dodawać porcjami serek i zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na 4 części. 1/4 kremu wyłożyć na jedno ciasto w kształcie serca.
    Przykryć drugim sercem.

  5. 2/4 kremem posmarować cały tort. Można zrobić jakiś wzorek.

  6. Resztę kremu zafarbować na czerwono.(mnie wyszedł kolor różowy)
    Za pomocą dekoratora zrobić rozetki na torcie i łańcuszek na dole.

  7. ozdoby-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do papierowego rożka i wlać do odpowiednich rynienek w macie. Potrząsnąć i schłodzić.

  8. Wyjąć z maty i udekorować tort.

  9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń