Do góry

Desery Przepis na:

Tort neapolitański

Przepis dnia 2017-02-07
Tort neapolitański

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 15300

Dodano:

Odsłon: 11944

taki oto w 3 smakach sobie wczoraj upiekłam. Ciasta biszkoptowe piekłam w malutkiej tortownicy o średnicy 18cm bo chciałam mieć taki wysoki torcik, ale spokojnie można upiec ciasta w tortownicy 21cm. Ciasta biszkoptowe pieczemy 3 jedno z dodatkiem kakao, drugie dodając budyń/kisiel truskawkowy . Do białego biszkoptu dodałam mleko w proszku ale nie jest konieczne; ja lubię akurat mam więc dosypałam nieco…

Składniki

  • ciasto biszkoptowe pieczemy x3
  • 2 całe jajka +1 białko
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • budyń/kisiel truskawkowy, 2 łyzki kakao, 2 łyzki mleka w proszku
  • krem: 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 kostka masła
  • dodatkowo do kremu: 1/3 posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • garść truskawek mrożonych
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. zaczynamy od upieczenia 3 ciast biszkoptowych: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy żółtka, następnie delikatnie już łyżką należy wmieszać mąkę oraz budyń/kakao/mleko w proszku. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy ok 25-30 min w 160st

  2. krem: do garnka wsypujemy mąki, cukier; wlewamy mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie dodajemy po jednym żółtku dokładnie mieszając. Stale mieszając czekamy, aż mleko się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy dodając partiami zimny budyń. Krem dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao (można więcej) i posiekaną czekoladę. Drugą zostawiamy jak jest, a do trzeciej zmiksowane na pure truskawki

  3. Każdy krążek ciasta nasączamy, nakładamy krem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monialubi 07 lutego 2017 Przepiękny, od razu chciałoby się schrupać :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 05 lutego 2017 boszeeee....jakie to piękne i eleganckie ;-) smak zapewne boski <3

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 04 lutego 2017 Śliczny, uroczy i bardzo apetyczny <3 <3

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń