Do góry

Desery Przepis na:

Tort ''ninjago'' nr.1

Tort ''ninjago'' nr.1

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4908

Dodano:

Odsłon: 62

Tort zrobiłam 3 lata temu, dla średniego wnuczka na "bal urodzinowy dla dzieci".Wtedy uwielbiał tą bajkę.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -5 jajek -200 g. cukru -125 g. mąki tortowej
  • -125 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:-5 jajek -200 g. cukru
  • -125 g. mąki tortowej -125 g. mąki ziemniaczanej-1 łyżkę
  • -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -2 mleczne czekolady
  • -50 g. cukru pudru -1 krem czekoladowy do tortów w proszku
  • -1 serka mascarpone-250 g. -1/2 startej białej czekolady
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM SEROWO AGRESTOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -1 krem waniliowy do tortów, w proszku -350 g. serka naturalnego
  • -1/2 szklanki musu agrestowego -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • LUKIER OZDOBNY:-300 g. masła
  • -1,5 szklanki cukru pudru -parę kropel olejku waniliowego
  • MASA PLASTYCZNA:
  • -gotowa albo samoróbka
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt jasny- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 2 placki.

  2. biszkopt ciemny-Postąpić jak przy jasnym z tym, że zostaje w całości.

  3. krem czekoladowy - Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce. Można cała noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku i cukrem pudrem. Dodać porcjami serek i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt.
    Przykryć połówką białego biszkoptu.

  4. krem serowo-agrestowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i kremem w proszku.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami serek i mus.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować na biszkopt w blaszce.
    Przykryć resztą biszkoptu ale dołem do góry i schłodzić w lodówce.

  5. W/g narysowanego wzoru, wykroić kontury tortu.

  6. Przenieść tort na paterę i dosztukować nogi z odkrojonych części.

  7. lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę. Posmarować cały tort i schłodzić. cd, w innym

  8. Dekoracje zrobić wcześniej z masy plastycznej ,oraz zafarbować na obłożenie tortu.

  9. Można rozpocząć dekorowanie od głowy.Potem przykryć nogi.

  10. Udekorować resztę.
    Tort przetrzymywać w lodówce i kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń