Do góry

Desery Przepis na:

Tort nugatowy z truskawkami i bitą śmietaną

Tort nugatowy z truskawkami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 17

Przepis wart wypróbowania: "Tort nugatowy z truskawkami i bitą śmietaną"

Składniki

  • 6 jajek
  • rum
  • 16 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 18 dag mąki
  • 5 dag migdałów
  • olej
  • dżem
  • po 10 dag masła i batonów nugatowych
  • 25 dag truskawek
  • galaretka
  • kremówka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubij z cukrem. Żółtka utrzyj z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Masy połącz, dodaj mąkę, 4 łyżki oleju i siekane migdały. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz 45 minut w 160 st. Pokrój na 3 blaty.

  2. Nugatowe batony rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Utrzyj z masłem i 40 ml rumu na krem. Owoce umyj, pokrój. Galaretkę przygotuj wg przepisu. 250 ml kremówki ubij z cukrem waniliowym.

  3. Jeden blat posmaruj masą nugatową, przykryj drugim blatem. Posmaruj go dżemem, rozłóż część truskawek i bitej śmietany. Na ostatni blat wyłóż resztę owoców. Zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce. Ozdób resztą śmietany.

  4. Czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,50 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń