Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową

Tort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2926

Dodano:

Odsłon: 3303

11 listopada jest bardzo szczególną i wyjątkowo bliską mojemu sercu datą, bowiem w tym dniu zostałam Mamą. Jak dziś pamiętam jego pierwsze spojrzenie, pierwszy uśmiech i pierwsze urodziny. Upłynęło 19 lat od tego najważniejszego w moim życiu wydarzenia, ale przyznam Wam szczerze, że każdego roku ten dzień jest dla mnie wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Mój syn to mój prywatny ósmy cud świata i najważniejszy mężczyzna w moim życiu. Przygotowałam dla niego słodki upominek w postaci pysznego tortu. Delikatny biszkopt mocno nasączony ponczem, przełożony kremem orzechowym, który zdecydowanie tu dominuje. Całość przełamana warstwą cudownie kokosowego kremu z gęstą frużeliną malinową.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 127 g mąki tortowej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli
  • Krem orzechowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki *
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Krem kokosowy:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml śmietany kremówki *
  • 350 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **
  • 40 g wiórków kokosowych
  • Frużelina malinowa:
  • 250 g malin ***
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżeczki żelatyny
  • Nasączenie:
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wódki
  • Krem do tynkowania tortu
  • 400 g masła 82%
  • 200 g czekolady białej
  • Ganache
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml śmietany kremówki *
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Krem orzechowy

    Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.


  2. Krem kokosowy

    Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe. Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.

    Frużelina malinowa

    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.


  3. Nasączenie

    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem do tynkowania tortu

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy powoli wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników.

    Przełożenie

    Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy frużelinę malinową oraz krem kokosowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.


  4. Ganache

    Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami.
    * użyłam śmietany 48%
    ** użyłam takiego likieru http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu
    *** użyłam mrożonych malin

    Notes

    - Biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec biszkopty w tortownicy o wymiarach 22 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mamagness 27 marca tort przepiękny ale chyba wkradł się błąd w liście składników na krem kokosowy...w skladnikach mamy mascarpone a w opisie smietanę i jak się ma sprawa z proporcjami bo nie wiem czy to bład że są podwójnie podane czy tak ma być? pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia882 22 listopada 2018 Tort jest przepiękny! Zazdroszczę talentu ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 12 listopada 2018 Piękny torcik,jeszcze raz najlepsze życzenia dla synusia :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń