Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowo-kokosowy z masą budyniową o smaku Cappuccino

Tort orzechowo-kokosowy z masą budyniową o smaku Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1210

Dodano:

Odsłon: 5308

Tort nie jest za słodki i niezbyt skomplikowany :) najlepiej smakuje na drugi dzień:) oczywiście mocno schłodzony :) [włożyłam go do lodówki na 24 godziny]. Trafił w gust Solenizantki i gości :)

Składniki

  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jajek
  • 100 gram orzechów włoskich zmielonych
  • 80 gram migdałów zmielonych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki cukru
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 gram kokosu
  • masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 gram masła
  • opakowanie Cappuccio [u mnie waniliowe]
  • kawałek czekolady do starcia na dekorację
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto orzechowe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Łączymy i dosypujemy migdały orzechy i bułkę tartą. Smarujemy tortownice [24 cm] margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok 30 minut w 170 stopniach ale czas zależy od piekarnik lepiej sprawdzać.schładzamy dzielimy na 2 blaty.

    Ciasto kokosowe:
    Ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy cukier a następnie kokos. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy na złoty kolor .

  2. Krem budyniowy:

    1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. w 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy mąki i łączymy z żółtkami. Całość wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Studzimy i ucieramy z masłem. Na końcu dodajemy cappuccino i miksujemy do połączenia składników.

    krem dzielimy na 3 części.

    przełożenie
    ciasto orzechowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto orzechowe-krem


    dekorujemy.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 lutego 2015 wspaniały i przepyszny tort, wypełniony najlepszymi smakami :) Wygląda cudnie :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 19 lutego 2015 On jest cudowny ! Od A do Z !! pyszności świata i piękności Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 18 lutego 2015 Tort pyszny, wiem bo piekę niemal identycznie, inaczej robię tylko masę. Dla mnie to idealne połączenie smaków. Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń