Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort orzechowo-śmietanowy"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 92
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 92
Składniki
Białka ubić z 15 dag cukru, szczyptą soli i 1 cukrem wanilinowym. Pianę połączyć z żółtkami. Porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie przemieszać. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem blachy (39 x 39 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Wystudzony biszkopt rozkroić na 2 blaty. Ubić na sztywno 75 dag śmietany z 5 dag cukru i 1 torebką zagęstnika. Dodać zmielone orzechy. Krem rozsmarować na spodnim blacie. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na godzinę.
Pozostałe 2 op. cukru wanilinowego wymieszać z 2 op. zagęstnika. Wsypać do pozostałej śmietany i ubić na sztywno. Połączyć z likierem migdałowym. Połowę bitej śmietany rozsmarować na cieście, resztę przełożyć do szprycy cukierniczej, schłodzić w lodówce. Marcepan pokroić w kostkę i z cukrem pudrem zagnieść na stolnicy. Rozwałkować na placek, pokroić go na szerokie pasy. Ułożyć je na cieście, lekko dociskając.
Tort pokroić na 16 porcji. Każdą udekorować rozetką bitej śmietany, odrobiną konfitury oraz orzeszkiem. Do czasu podania trzymać w lodówce.Źródło: Życie na gorąco