Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy

Tort orzechowy

Autor: Dobry_Tydzień

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12871

Dodano: 17.03.2009

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Tort orzechowy"

Składniki

  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 19 dag mąki
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 30 proc
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao. Dekoracja: 50 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36 proc
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 15 dag polewy czekoladowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, proszek i delikatnie wymieszaj. Dodaj orzechy, wymieszaj. Masę wylej na blachę formując kwadrat. Piecz 30 minut w 180°C. Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.

  2. Śmietanę ubij, dodaj cukier puder i zmiksuj. Dodaj serek, kakao i zmiksuj. Dodaj orzechy, wymieszaj, wyłóż na biszkopt i przykryj drugim biszkoptem. Śmietanę i serek zmiksuj, dodaj przesiany cukier puder. Krem wyłóż na wierzch i pokryj nim boki. Udekoruj orzechami i polewą.

  3. CZAS: około 1,5 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń