Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy

Tort orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Tort orzechowy"

Składniki

  • Na biszkopt: 8 jajek
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 14 dag mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli. Na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 25 dag białej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Ponadto: orzechy włoskie
  • laskowe
  • arachidowe
  • pistacje
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki pszennej wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę pod koniec powoli dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku.

  2. Następnie w kilku porcjach wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj posiekane orzechy, wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 40  min do tzw. suchego patyczka w temp. 170°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na trzy części.

  3. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Włóż do rondelka, dodaj śmietankę kremówkę oraz kawę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż czekolada i kawa się rozpuszczą. Gdy masa wystygnie, przelej ją do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 12 godz. Po tym czasie masę ubij mikserem (końcówka do ubijania białek), aż powstanie gęsty krem.

  4. Pierwszy blat biszkoptowy posmaruj 3 szklanki kremu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, rozsmaruj kolejne 3 szklanki kremu. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Wierzch posyp orzechami. Włóż do lodówki.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 550 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń