Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy.

Tort orzechowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 574

Dodano:

Odsłon: 343

Tort jest pracochłonny i bardzo kaloryczny ale polecam go gorąco bo smak wynagrodzi wszystko.

Składniki

  • Biszkopt: (podaję porcję na jeden blat a musimy upiec pięć takich blatów)
  • 2 jajka
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i tortowej (razem powinno być pół szklanki )
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorącej wody
  • Masa:
  • 1,5 litra śmietany 36%
  • 300 g masła extra
  • 5 tabliczek gorzkiej czekolady (po 100 g każda)
  • 1 szklanka mielonych orzechów (wcześniej podprażonych na suchej patelni)
  • 1 łyżka żelatyna rozmieszana w 1/4 szklanki wrzątku
  • Dodatkowo:
  • małe beziki
  • borówki amerykańskie
  • wafelek do lodów
  • żywe kwiaty
  • 1/2 szklanki amaretto
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Zimne białka ubić z odrobiną soli. Kiedy białka zmienią barwę na białą, wciąż miksując dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i obie przesiane i zmieszane z proszkiem mąki. Na końcu wlać gorącą wodę i całość dokładnie wymieszać.
    Przelać do tortownicy o średnicy 30 cm. i piec 20 minut w 175 stopniach.,
    Po ostygnięciu - każdy blat nasączyć amaretto.

  2. Śmietanę przelać do garnka i podgrzewać ale nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone masło i połamane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia się wszystkich składników.
    Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Od czasu do czasu miksować masę by ją dobrze napowietrzyć. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać przestudzoną żelatynę.
    Odłożyć 4 łyżki masy do posmarowania wierzchu a do reszty masy dodać zmielone orzechy. Całość ponownie zmiksować.

  3. Przełożyć nasączone biszkoptowe blaty. Lekko docisnąć.
    Po godzinie posmarować górę i boki.
    Udekorować małymi bezikami, borówkami i żywymi kwiatami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń