Do góry

Desery Przepis na:

TORT ORZECHOWY

TORT ORZECHOWY

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 2509

Bez grama mąki

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Migdały sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.Orzechy i migdały zmielić tak aby powstał proszek.Białka ubić na sztywno dodać żółtka i cukier dalej ubijając.Łyżką delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami(bułka tarta,proszek i orzechy z migdałami)

  2. Wysmarować tortownicę(ja daję na dno papier do pieczenia).Wlać ciasto.Piec w temperaturze 200st. Około 30 min.

  3. Krem:Kostkę masła żółtka i nugat(tu wedle upodobania jak kto woli słodsze lub mniej tyle nugatu)dokładnie wymieszać mikserem.

  4. Biszkopt wystudzić i przekroić na połowę.Można skropić wodą mineralną z sokiem z cytryny.Przełożyć częścią kremu i przykryć drugą częścią i cały tort posmarować reszta kremu.A co do dekoracji to już inwencja i pole do popisu.Można dać rajskie jabłuszka w syropie lub wiśnie w spyrytusie itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 16 kwietnia Kochana, przepis fajny, ale sama wiesz jak jest, jestesmy wzrokowcami :-) Nawet najslabsze zdjecie z handy duzo daje :-) Pozdrawiam i prosze slicznie o fotki :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń