Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy-Mokka

Tort orzechowy-Mokka

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 1080

Dodano: 28.11.2010

Odsłon: 17551

Do kawy na każdą okazje.

Składniki

  • CIASTO:
  • 9 żółtek+ubite białka
  • 2 całe jajka
  • 37 dkg cukru
  • 2 łyżki zmielonej kawy
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 dkg zmielonych orzechów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masa mokka:
  • 12,5 dkg masła
  • 0,5 l mleka
  • 4,5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 10 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:Żółtka ,jaja, cukier utrzeć, dodając orzechy, kawę i bułkę.Pianę ubić. Utartą masę połączyć z białkami delikatnie mieszając.Piec w tortownicy około godziny. Przestudzone ciasto przekroić i przełożyć masą.

  2. Masa: Z pół litra mleka odlewamy 5 łyżek i mieszamy z mąką ziemniaczaną.Pozostałe mleko gotujemy z cukrem łączymy z rozpuszczoną mączką. Krótko razem gotujemy.Odstawiamy ,dosypujemy 2 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej i studzimy mieszając ( aby nie powstał kożuszek).Masło ucieramy i po trochę dodajemy ostudzony budyń.

  3. Torta ubieramy według własnego upodobania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń