Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort orzechowy z czekoladową polewą"
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1325
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5129
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 185
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 309
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1325
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5129
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 185
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 309
Składniki
Czas przygotowania 135 minut. Cena jednej porcji 1,30 zł
Ciasto: Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, a na końcu mieszamy z żółtkami. Orzechy mieszamy z mąką, biszkoptami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, razem z oliwą, dodajemy do masy jajecznej.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Wierzch wygładzamy. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Studzimy w formie.
Masa: W gotującym się mleku rozpuszczamy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu 10-15 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość. Stopniowo dodajemy zmielone orzechy, mieszając gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy do białości. Miksujemy z masą orzechową, dodając kieliszek spirytusu.
Ciasto kroimy na trzy krążki i przekładamy masą. Wierzch i boki tortu dekorujemy polewą z rozpuszczonych w kąpieli wodnej czekolad, orzechami, migdałami, owocami kandyzowanymi.
Wartość odżywcza jednej porcji 701 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 46 g/Węglowodany 54 gŹródło: Rewia