Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy z kremem dyniowo-smietanowym

Tort orzechowy z kremem dyniowo-smietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1955

Dodano:

Odsłon: 6294

Wytworny tort, idealny na specjalne okazje. Troche czasochlonny, ale smak wynagradza:) Nie podaje przepisu na biszkopt, bo kazdy ma swoj sprawdzony. Zamiast orzechow wloskich, oczywiscie nalezy dodac zmielone pekany. Proponuje rowniez zamienic zwykly cukier na brazowy.

Składniki

  • pure z dyni, 1 1/4 szklanki
  • cukier brazowy, 1/4 szklanki
  • smietana kremowka, 1/2 litra
  • smietan-fix, 1 opakowanie
  • zelatyna, 2 lyzeczki
  • cynamon, 1 1/4 lyzeczki
  • ziele angielskie mielone, 1/4 lyzeczki
  • imbir mielony, 1/2 lyzeczki
  • gozdziki mielone, 1/4 lyzeczki
  • orzechy pekany posiekane, okolo szklanki + do dekoracji
  • biszkopt orzechowy przekrojony na trzy czesci, 1 sztuka (srednia tortownica)
  • baileys, 3 lyzki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki wody, lekko przestudzic i wymieszac z pure dyniowym. Polowe smietany ubic z cukrem, pod koniec dodac dynie z zelatyna i przyprawy (mozna dodac lyzke baileys) Ubic na sztywna mase. Gotowym kremem przelozyc biszkopty, posypujac orzechami (biszkopt, krem, orzechy, biszkopt, krem, orzechy, biszkopt) Nastepnie ubic reszte smietany z dodatkiem smietan-fixu i 2 lyzkami baileys. Posmarowac tort ubita smietana, udekorowac polowkami orzechow i opruszyc cynamonem. Przed podamien chlodzic minimum 6 godzin w lodowce, a najlepiej przez cala noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń