Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort orzechowy z masą cukrową"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32589
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 941
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32589
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 941
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj tortownicę masłem oraz oprósz mąką. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, dodając pod koniec cukier. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami. Gdy masa będzie jednolita, wylej ją do tortownicy i wstaw do piekarnika na 25 min. Biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przekrój go w poprzek na trzy części.
Nasącz powstałe biszkopty likierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, wymieszaj z mascarpone i dodaj ubitą z cukrem śmietankę razem z orzechami. Jeden z blatów posmaruj 1/3 masy mascarpone. Przykryj drugim blatem i ponownie posmaruj masą. Nałóż trzeci i cienko posmaruj kremem. Wstaw do lodówki na godzinę.
Rozpuść żelatynę w wodzie.Dodaj glukozę i podgrzej na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do masy cukier puder i dokładnie wymieszaj, aż nabierze elastyczności. Posmaruj stolnicę olejem i rozwałkuj masę, tak by była dużo większa od średnicy tortu. Delikatnie nakryj tort rozwałkowaną masą i dopasuj. Nadmiar masy odetnij. Rozwałkuj ją na cieniutki placek i lekko pofaluj, tworząc efekt materiału. Przełóż na ciasto i delikatnie dociśnij.
Resztę masy uformuj w cienkie wstążki i owijaj nimi kolejno wykałaczki, by powstały róże.Umieść je na torcie i wstaw go do lodówki na 2 godziny.
Czas przygotowania: 60 minut (bez tężenia)
Poziom: trudnyŹródło: TV14