Do góry

Desery Przepis na:

Tort owocowy

Tort owocowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 2444

Lekkie, kolorowe ciasto urodzinowe z dużą ilością owoców, dobre na letnią porę. Dekoracje mogą być dowolne, ale polecam połączenie wiśni i brzoskwini.

Składniki

  • biszkopt z 6-8 jaj, wiele tu sprawdzonych przepisów:)
  • masło, 200g
  • budyń wiśniowy z cukrem, 2 szt
  • 1/3 szklanki cukru
  • mleko, 0.8 l
  • wiśnie z kompotu lub w spirytusie, ok. pół szklanki
  • puszka brzoskwiń
  • owoce do dekoracji, u mnie truskawki, brzoskwinie, ananas i kiwi
  • galaretka wiśniowa lub brzoskwiniowa
  • ewentualnie odrobina alkoholu do masy budyniowej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy galaretkę w nieco mniejszej ilości wody niż podaje przepis na opakowaniu (350 ml). Gotujemy budynie wiśniowe wg przepisu na opakowaniu, tyle że w mniejszej ilości mleka (0.8 l). Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy po łyżce wystudzony budyń i ucieramy do powstania puszystego kremu. Na koniec można masę połączyć z odrobiną alkoholu (polecam, ładnie zaostrza smak).

    Dolny płat ciasta nasączamy zalewą z brzoskwiń, smarujemy 1/3 masy, następnie na masie dość obficie układamy wiśnie z zalewy. Przykrywamy drugim płatem ciasta, nasączamy sokiem brzoskwiniowym, smarujemy 1/3 masy, na wierzch wykładamy sporo pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (świeżych lub z puszki, jakie kto ma). Na to dajemy trzecią część biszkopta, nasączamy, smarujemy po wierzchu i bokach pozostałą masą.
    Układamy dowolne dekoracje z owoców, po czym całość zalewamy cienką warstwą galaretki brzoskwiniowej (ewentualnie wiśniowej). Ja wszelkie nierówności na bokach ciasta zakryłam plasterkami brzoskwiń na zmianę z połówkami wiśni, na wierzchu jak widać. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 czerwca 2013 Przepiękna mozaika , troszkę pracy przy komponowaniu takiego cuda , ale warto , bo efekt znakomity :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń