Do góry

Desery Przepis na:

Tort owocowy z bitą śmietaną

Tort owocowy z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Tort owocowy z bitą śmietaną"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 12 i 1/2 dag masła. Na masę owocową: 1 kg mieszanych owoców (np. jabłek
  • brzoskwiń
  • śliwek
  • winogron)
  • 3 jasne galaretki
  • 10 dag cukru pudru
  • 250 ml soku jabłkowego (1 szklanka). Do dekoracji: 400 ml śmietanki kremówki
  • 3 dag cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki likieru jajecznego (advocaat)
  • 8 dag płatków migdałowych
  • owoce
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbij jajko, dodaj masło. Wyrób ze składników gładkie ciasto, podziel na 2 części, a każdą rozwałkuj na okrągły placek o średnicy odpowiadającej tortownicy.

  2. Blaty ciasta piecz osobno w temp. 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu odłóż do ostygnięcia. Owoce umyj, usuń pestki lub gniazda nasienne i drobno pokrój.

  3. Galaretki przygotuj w jednym naczyniu, lecz dodaj o 250 ml (1 szklanka) mniej wody. Dodaj sok i cukier, wymieszaj. Dorzuć owoce i odstaw do ostygnięcia.

  4. Tortownicę wyłóż folią aluminiową. Jeden blat ciasta ułóż na dnie, na to wylej tężejącą galaretkę z owocami, przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki.

  5. Śmietankę ubij z cukrem i śmietan-fiksem, na koniec dodaj likier. Z tortownicy usuń folię. Tort posmaruj bitą śmietaną. Boki udekoruj płatkami migdałowymi, a na wierzchu – kawałki świeżych owoców.

  6. (bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 397 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń