Do góry

Desery Przepis na:

Tort ozdobiony Kwiatami zrobionymi z Plasterków Gruszki-Straciatella z Malinami.

Tort ozdobiony Kwiatami zrobionymi z Plasterków Gruszki-Straciatella z Malinami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3652

Dodano:

Odsłon: 3362

Skromny tort,zachwyca swoją prostotą,kwiaty z plasterków gruszki zrobiły swoje,robiłam je pierwszy raz,ale już wiem,że nie ostatni ;-)

Składniki

  • Tortownica 26 cm
  • 8 jajek L
  • 1 szkl.cukru
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1 litr śmietany 30-36 %
  • 750 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 250 g malin
  • sok z jednej średniej cytryny
  • słoiczek dżemu malinowego
  • Kwiaty z Gruszki:
  • 2,3 gruszki
  • woda
  • cukier
  • barwnik
  • 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 1,5 szkl.wrzątku
  • paczka ciasteczek oreo
  • 2 małe paczki herbatników maślanych
  • perełki cukrowe
  • 2 paski białej czekolady rozpuszczonej na parze
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cały proces robienia tortu zaczęłam od przygotowania kwiatów a w zasadzie podzieliłam sobie robienie tego tortu na 3 dni.
    Wodę z cukrem w proporcji 2:1 doprowadzamy do wrzenia,dodajemy barwnik u mnie akurat w proszku,ale można użyć naturalnych np.sok z buraka.
    Gruszki tniemy na bardzo cienkie plastry,

  2. użyłam szatkownicy do kapusty,im cieńsze tym ładniejszy efekt i nie będą się zwijać podczas suszenia.
    Do gotującego się syropu wrzucamy plastry gruszki i zmniejszamy palnik,gotujemy 10 min.aż plasterki zaczną się robić lekko przeźroczyste.
    Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na godz.lub dłużej,żeby nabrały odpowiedniego koloru.
    Plasterki wyjmujemy z syropu i osuszamy papierowym ręcznikiem,wykładamy je najlepiej na matę silikonową,ale można tez na papier do pieczenia.
    Suszymy w piekarniku nagrzanym do 75 C przez ok.2 godz.w zależności od grubości plastrów,najlepiej sprawdzać co jakiś czas,żeby plasterki za bardzo nie wyschły,po wyjęciu z pieca,jeszcze trochę zesztywnieją,plasterki dobrze jest przełożyć papierem do pieczenia i przechowywać w zamkniętym pojemniku.

  3. Ja osobiście zaraz po wysuszeniu,uformowałam sobie kwiaty w miseczce i tuż przed nałożeniem na tort,skleiłam płatki białą czekoladą roztopioną na parze i zrobiłam środek kwiatka z perełek cukrowych a całość musnęłam sypkim,jadalnym,złotym brokatem.

  4. Następnie przeszłam do przygotowania biszkoptu,na drugi dzień wieczorem upiekłam biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia .
    Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem i kakao,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 min.
    Pieczemy w temp.180 C do tzw."suchego patyczka".
    Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągamy tortownicę oraz papier i pozostawiamy do wystygnięcia,gdy wystygnie na noc przykrywamy ściereczką,żeby za bardzo nie obsechł.

  5. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl.wrzątku,gdy zaczyna ściągać wkładamy na noc do lodówki.
    Trzeciego dnia przygotowujemy krem.
    Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie ścieramy czekolady na drobnych oczkach tarki.
    Galaretkę kroimy w drobne kryształki.
    Wyciskamy sok z cytryny,dolewamy zimnej wody przegotowanej do pełnej szklanki i wsypujemy 2,3 łyżki cukru do smaku,wymieszać i gotowe,oczywiście tort można również nasączyć alkoholem,lub mocną herbatą,co kto lubi.
    Śmietanę i serek ubijamy razem na sztywno(odkładamy kilka łyżek na górę tortu),

  6. wsypać starte czekolady,dokładnie wymieszać,posmakować i wsypać cukier puder do smaku,całość krótko zmiksować.
    Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.


  7. Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje dżemem malinowym,


  8. nakładam rant od tortownicy i smaruje cienko kremem,następnie układam maliny i kryształki galaretki,


  9. przykrywam kremem,


  10. wyrównuje i nakładam drugi blat biszkoptu,nasączam smaruje dżemem,smaruje cienko kremem,wykładam maliny,kryształki galaretki,nakładam krem,wyrównuje.
    Ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem,dociskam górę,nasączam i górę

  11. smaruje odłożonym białym kremem,wyrównuje a boki tynkuje resztą kremu,który nam pozostał od przekładania tortu.


  12. Boki tortu obsypuje zmielonymi ciasteczkami na piasek,a na górze układam kwiaty przygotowane z plasterków gruszki.
    Tort wkładamy do lodówki,żeby się porządnie schłodził i gotowe.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń