Do góry

Desery Przepis na:

Tort Pawłowej (Biała Pavlova)

Tort Pawłowej (Biała Pavlova)

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 266

Dodano:

Odsłon: 7531

Smakuje nawet najbardziej wybrednym. Jest bardzo kolorowy i świeży. Na zdjęciu w wersji pomniejszonej - można zrobić zamiast tortu smakowite desery z bezą.

Składniki

  • białka, 6 sztuk
  • cukier, 300 g
  • ocet, łyzka stołowa
  • owoce, dużo i kolorowe
  • śmietana 36%, 3x250 ml
  • usztywniacz do piany, 2-3 opakowania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubijamy białka dodając po łyżeczce cukru. Po ubiciu dodajemy ocet i mieszamy.

  2. Na blachę wykładamy papier do pieczenia - wylewamy bezowa masę. Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 180 C na 2 minuty, po czym skręcamy piekarnik do 150 C i pieczemy przez 75 minut. Po upływie tego czasu gasimy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż ostygnie - nie zaglądam do środka ! Ja pieką zawsze beze dzień wcześniej i wyciągam z piekarnika dopiero rano.

  3. Ubijamy śmietanę z usztywniaczem do piany na sztywną masę.

  4. Smarujemy bezę ubitą śmietaną i dekorujemy owocami. Można przełożyc warstwą lodów. Wstawiamy do lodówki i czekamy na gości :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 30 grudnia 2012 Ciekawy i prosty sposób na podanie bezy, do ulubionych. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń