Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort piernikowy"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 69
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 33
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 69
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 33
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
25 dag masła utrzyj na gładką masę z cukrem. Dalej ucierając, dodawaj jajka i płynny miód. Wsyp przyprawę korzenną do piernika, łyżeczkę imbiru w proszku oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy.
wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na koniec wlej mleko. Wymieszaj całość na gładkie ciasto. Przelej do małej wyłożonej pergaminem tortownicy (o śred. 20 cm).
Ciasto piecz około 50 min w temp. 170 st. W tym czasie przygotuj krem. Pozostałe masło (33 dag) zmiksuj razem ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Pod koniec dodaj zmielone orzechy włoskie oraz 50 ml rumu.
Upieczone ciasto pozostaw w formie do wystudzenia, a następnie wyjmij i przekrój na 3 blaty. Przełóż je przygotowanym kremem, dociśnij. Resztą kremu posmaruj boki i ozdób wierzch tortu. Dowolnie udekoruj, np. upieczonymi oddzielnie małymi lukrowanymi pierniczkami.
Czas ok. 90 min; porcja – 690 kcal, cena 1,80 zł.
Soda oczyszczona, podobnie jak proszek do pieczenia, ma właściwości spulchniające. Używa się jej głównie do tych ciast, które są wilgotne, ciężkie, zawierają dużo bakalii lub owoców.
. Piernikowe spody możesz upiec już kilka dni przed świętami i trzymać w chłodzie.Źródło: Świat kobiety