Do góry

Desery Przepis na:

Tort piętrowy

Tort piętrowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13223

Dodano:

Odsłon: 17

Wypróbowany przepis na "Tort piętrowy"

Składniki

  • 7 jajek
  • 20 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: 38 dag miękkiego masła
  • 1 i 1 puszki ananasów
  • 3 budynie śmietankowe. Na bezę: 5 białek
  • 20 dag cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. No koniec dodaj w kilku partiach suche , delikatnie mieszając łyżką. 1 ciasta przelej do tortownicy o średnicy 18 cm a pozostałe ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C. Przekrój wzdłuż na 3 blaty (w sumie 6).

  2. Ananasy pokrój w kostkę. Do syropu z ananasów dolej wodę, aby otrzymać 3 l płynu. W 1 szklance płynu rozpuść budynie. Pozostały zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone budynie. Gotuj aż zgęstnieje. Masło ucieraj dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodaj ananasy. Kremem przełóż blaty biszkoptów. Mniejszy tort ułóż na większym, wstaw do lodówki na ok. 2 godz.

  3. Białka ubij na sztywno, pod koniec wsypując po 1 łyżce cukru. Gdy masa będzie sztywna, przełóż ją do rękawa cukierniczego. Udekoruj tort a potem opal specjalnym palnikiem gazowym.

  4. (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 345 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń