Do góry

Desery Przepis na:

Tort piętrowy-imieninowy

Tort piętrowy-imieninowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4501

Dodano:

Odsłon: 227

Tort piętrowy,przełożony kremem serowym z czekoladami. Tort imprezowy, dla większej ilości gości.

Składniki

  • BISZKOPT fi -27
  • -7 jajek -220 g. cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT fi-21
  • -3 jajek -94 g. cukru -64 g. mąki tortowej
  • -64 g. mąki ziemniaczanej -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM SEROWY Z CIEMNĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -1 jogurt grecki-250 g.
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1 mleczna czekolada
  • NASĄCZENIE: 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • KREM SEROWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka -1 jogurt grecki-250 g.
  • -250 ml. śmietanki 30 % -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -1 biała czekolada
  • OBŁOŻENIE DUŻEGO TORTU: -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 krem czekoladowy do tortów-suchy
  • OBŁOŻENIE MAŁEGO TORTU:-250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 krem śmietankowy do tortów-suchy
  • DEKORACJE:-100 g. polewa do dekoracji-białej w pastylkach
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-
    Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
    Z drugim biszkoptem, postąpić tak samo, tylko piec w blaszce 21 cm.
    Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej się kroić.

    Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki, każdy.

  2. Do tych samych tortownic, włożyć po krążku biszkoptowym. Nasączyć sokiem z puszki.

  3. krem serowy z ciemną czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.Zaraz wyłożyć odpowiednio do dwóch tortownic.
    Brzoskwinie pokroić w cząstki i podzielić na 4 części. Po jednej rozsypać do dwóch tortownic.
    Przykryć po krążku biszkoptowym i nasączyć.

  4. krem serowy z białą czekoladą- Wykonać jak z ciemną i wyłożyć odpowiednio do dwóch tortownic.
    krem serowy z białą czekoladą- Wykonać jak z ciemną i wyłożyć odpowiednio do dwóch tortownic.
    Przykryć ostatnimi krążkami biszkoptowymi i schłodzić, kilka godzin w lodówce.

  5. Po schłodzeniu zdjąć zabezpieczenia i duży ułożyć na paterze.

  6. obłożenie tortu-Śmietankę ubić z kremem czekoladowym.
    Posmarować kremem. Można zrobić wzorek, za pomocą szpatułki ząbkowanej.

  7. Na środku tortu, zrobić stelaż z kilku rurek od napoi.

  8. Na mniejszy tort ubić tak samo, ale krem śmietankowy. Posmarować i zrobić jakiś wzorek.

  9. Włożyć II piętro tortu. Na krawędziach, można z kremu zrobić ozdobny szlaczek.

  10. Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzoru, róże. W poprzednim torcie malowałam ciemną polewą, tutaj białą.

  11. Jak zastygną to delikatnie odkleić i przylepić do tortu.
    Tort przechowywać w lodówce.

  12. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń