Do góry

Desery Przepis na:

Tort piętrowy: Tęczowo-śmietankowy na roczek maluszka

Tort piętrowy: Tęczowo-śmietankowy na roczek maluszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 3320

Jestem wielką fanatyczką jedzenia, robienia i dekorowania tortów :) Dlatego nie mogło być inaczej, aniżeli zrobienie następnego dla mojego malucha na jego roczek :)

Składniki

  • Na jeden biszkopt potrzebowałam ( a upiekłam ich 4):
  • szklanka cukru
  • szklanka maki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy w proszku
  • 4 jajka
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przez 10-15 minut ubijałam białka z cukrem i szczyptą soli, która utrzymuje białka. Po tym czasie dodałam żółtka, proszek do pieczenia i po trochu mąki.
    Nastawiłam piekarnik na 180 stopni.
    Miksowałam dalej przez kolejne 15 minut i dodałam odrobinę konkretnego barwnika.

    Czym dłuższe miksowanie, tym biszkopt bardziej puszysty :)

    Tortownicę wysmarowałam margaryną i oprószyłam mąką, wlałam masę i do piekarnika na 20-25 min.

  2. Do nasączenia biszkoptu użyłam:

    3 cytryny
    cukier do smaku
    litr przegotowanej wody

  3. Do dużego garnuszka wlałam litr przegotowanej, gorącej wody, wkroiłam 3 cytryny i dosypałam kilka łyżeczek cukru.
    Sok nie może być słodki, ale i za kwaśny. Łyżeczką dociskałam cytrynę do ścianek garnuszka, aby wycisnąć jak najwięcej soku.
    Zostawiłam do wystygnięcia.

    Bardzo ważne jest, żeby naprawdę porządnie nasączyć biszkopt, aby nie był suchy, więc nie żałujcie :) Jak zabraknie soku, wystarczy dorobić :)

  4. Do zrobienia kremu użyłam:

    10/11 200ml śmietanek 30%
    3 fix'ów do bitej śmietany
    cukru pudru do smaku

  5. Na średnich obrotach ubiłam śmietankę, powoli dodając cukier puder i fix'y. Śmietanki 30-36% nie można za długo ubijać, bo zrobi nam się "masełko" :)
    Po ubiciu włożyć do lodówki na ok. godzinę.

  6. Na masę cukrową:

    pianki
    cukier puder
    odrobina wody
    mączka ziemniaczana
    barwniki

  7. Ja potrzebowałam jej tylko do zrobienia gwiazdek i kuleczek, więc za dużo tego nie było.
    Ale przepis na masę cukrową z pianek jest taki http://allrecipes.pl/przepis/6444/masa-plastyczna-z-pianek-marshmallows.aspx

  8. Po upieczeniu, wyrównaniu i nasączeniu pierwszego biszkoptu nałożyłam porządną warstwę dżemu z czarnej porzeczki i wycisnęłam przez szprycę bitą śmietanę. Kolejne warstewki tak samo, tylko bez dżemu :)

    Uff....Zrobione :)
    Teraz dekorowanie :)

    Całość obłożyłam bitą śmietaną i wyrównałam nożem uprzednio zamoczonym w gorącej wodzie ( żeby smietana się nie przyklejała).

    Na pierwsze pięterko wykruszyłam pozostałości biszkoptu.
    Podium zajęły kolorowe kuleczki i świeczki :)
    Powbijałam gwiazdki (bez makabryczności), dół obsypałam wiórkami kokosowymi i delikatnie spryskałam całość wodą z czerwonym barwnikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 17 czerwca 2014 Tort śliczny :)
przecież codziennie się go nie je więc nie zaszkodzi:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minnie 16 czerwca 2014 Tort piękny, szkoda że jubilat nie mógł go skosztować (taką mam nadzieję) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń