Do góry

Desery Przepis na:

Tort Pischingera

Przepis dnia 2011-10-12
Tort Pischingera

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6627

Dodano:

Odsłon: 42025

Tort Pischingera to warstwy wafli przełożone masą kajmakową, kakaową lub czekoladową.

Składniki

  • 6 wafli (u mnie kawdratowe)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 200g zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe)
  • 2 łyżki masła
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy cukier puder, śmietankę oraz masło i podgrzewając na małym ogniu mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zmielone orzechy i mieszamy. Masą smarujemy wafle i układamy jeden na drugim. Tort obciążamy deską do krojenia, owijamy folią i wkładamy do stężenia do lodówki (minimum godzina). Tort kroimy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sygitta 15 grudnia 2011 dodaje do ulubionych:) ...napewno zrobie :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 30 listopada 2011 Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje. Typowo krakowskie. Ale ja wolę kajmak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 08 października 2011 Czekolada,śmietanka,orzechy...co za rozpusta:) Przepis schowam do ulubionych:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 08 października 2011 Ta masa powinna być bardzo dobra, muszę wypróbować, do ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 08 października 2011 Właśnie tak zrobione wafelki są najpyszniejsze:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 07 października 2011 wyglada przepieknie, do wyprobowania :)ale pewnie jest super, jak te Twoje przepisy, ktore do tej pory wyprobowalam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń