Do góry

Desery Przepis na:

Tort pomarańczowy

Tort pomarańczowy

Autor: jagoda114

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 933

Dodano: 03.11.2017

Odsłon: 532

Delikatny, lekki, aromatyczny tort pomarańczowy

Składniki

  • Biszkopt: jajka 9 szt
  • kisiel pomarańczowy 1 szt
  • mąka pszenna 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 9 łyżek
  • Masa: śmietanka 30% 0,5 l
  • serek mascarpone 1 op
  • cukier puder 3-4 łyżki (do smaku)
  • dodatkowo:pomarańcza 1 szt
  • dżem 1 słoiczek (u mnie brzoskwiniowy z pomarańczą )
  • galaretka pomarańczowa 1 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody, przelałam do płaskiego naczynia do wystudzenia.
    Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier, żółtka na koniec dodałam mąkę i kisiel i delikatnie wymieszałam ciasto i przelałam do tortownicy. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroiłam na 3 blaty.
    Pomarańczę sparzyłam i starłam skórkę, połówkę pomarańczy oczyściłam z białych skórek i pokroiłam w kostkę.
    Foremką do ciastek wykroiłam półksiężyce z galaretki do dekoracji, resztę pokroiłam w kostkę.
    Śmietankę ubiłam , dodałam cukier puder i serek mascarpone, odłożyłam 3 łyżki do dekoracji, do reszty dodałam galaretkę, pomarańczę i otartą skórkę.
    blaty posmarowałam dżemem, przełożyłam kremem, udekorowałam.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagoda114 22 listopada Tortownica o średnicy 22 cm, temperatura pieczenia 180", a czas zależy od piekarnika, do suchego patyczka(najpierw piekę góra, dół, pod koniec zostawiam sam dół)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tusikowski 17 listopada Proszę podać rozmiar tortownicy i czas oraz temperaturę pieczenia biszkoptu. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń