Do góry

Desery Przepis na:

Tort porzeczkowy z różami z masy plastycznej

Tort porzeczkowy z różami z masy plastycznej

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2922

Dodano:

Odsłon: 155

Tort na urodziny czy imieniny, tort na imprezy. Tort o smaku porzeczek z ciastem czekoladowym. Góra z polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -130 g. masła -200 g.czekolady gorzkiej z mleczną
  • -5 jajek -150 g. cukru pudru -1 cukier waniliowy
  • -150 g. mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM Z CZARNĄ PORZECZKĄ: -330 ml. śmietanki 30 %
  • -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -250 g. jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -1/2 szklanki musu z czarnej porzeczki
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanka wody
  • KREM Z CZERWONĄ PORZECZKĄ: -330 ml. śmietanki 30 %
  • -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -250 g. jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -1/2 szklanki musu z czerwonej porzeczki
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanka wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -1 gorzka czekolada -1 mleczna czekolada
  • -50 g. masła -2-3 łyżki mleka
  • OZDOBY: masa plastyczna gotowa albo samoróbka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie.
    Piec w 175* ok.30-35 min.(sprawdzić patyczkiem).Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.

  2. krem z czarną porzeczką-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami ser i jogurt. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.
    Przykryć 2 blatem.

  3. krem z czerwonej porzeczki-Postąpić jak z czarną.Wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć 3 blatem i schłodzić kilka godzin w lodówce.
    Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.

  4. polewa-Rozpuścić czekolady z masłem i mlekiem. Troszkę przestudzić i polać górę tortu.

  5. Szybciej zrobić dekoracje z masy plastycznej.

  6. Na jeszcze nie zastygłej polewie, ułożyć dekoracje.
    Tort przetrzymywać w lodówce.

  7. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 24 czerwca Wlasciwie moglabym napisac jeden komentarz i wkleic pod wszystkie przepisy: torciki piekne, cudowne, niesamowite. Najladniejsze jakie widzialam! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń