Do góry

Desery Przepis na:

Tort prostokątny z polewą czekoladową

Tort prostokątny z polewą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6844

Dodano:

Odsłon: 4873

Tort na większą imprezę urodzinową czy imieninową. Tort z 4 biszkoptów i 3 kremami. Tort oblany polewą czekoladową z nutellą. Tort udekorowany ozdobami z mleka w proszku.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY: 2 x (30x40)
  • -4 jajka -70 gr. cukru -70 g. mąki tortowej -40 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 ml. oleju
  • BISZKOPT CIEMNY: 2 x (30x40)
  • -4 jajka -70 gr. cukru -70 g. mąki tortowej -40 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao -100 ml. oleju
  • NASĄCZENIE: -zaparzona kawa, posłodzona i z alkoholem
  • 1/ KREM JAGODOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -20 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -200 ml. frużeliny jagodowej -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • 2/ KREM STRACCIATELLO:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -100 g. tartej gorzkiej czekolady
  • 3/ KREM PORZECZKOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -200 ml. frużeliny porzeczkowej -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. Nutelli -200 g. mlecznej czekolady
  • -200 g. gorzkiej czekolady -150 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
  • OZDOBY: -150 g. mleka w proszku
  • -150 g. cukru pudru -parę łyżek mleka w płynie -farbki jadalne
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Dodać olej wymieszać ale niedługo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Upiec drugi taki sam. Następne dwa upiec dodając kakao.

  2. Do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia, ułożyć ciemny biszkopt. Nasączyć zimną kawą.

  3. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Dalej ubijać dodając serek, jogurt i frużelinę. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać.

  4. Przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć.

  5. krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Postąpić jak z 1 kremem, lecz czekoladę wmieszać na koniec po żelatynie. Wylać do blaszki i wyrównać.

  6. Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć.

  7. krem 3- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do blaszki i wyrównać.

  8. Zaraz przykryć ostatnim biszkoptem, ale dołem do góry, będzie to spód tortu.Tego nie nasączamy.Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.

  9. Po schłodzeniu, przykryć paterą, odwrócić i "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier.Boki wyrównać.

  10. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem. Ostudzić mieszając od czasu do czasu. Posmarować cały tort a gęstniejącą polewą zrobić esy-floresy.

  11. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje i zafarbować. Dekoracje zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.Dekoracje zrobić tak jak w poprzednim torcie.

  12. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń