Do góry

Desery Przepis na:

Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

Przepis dnia 2014-03-02
Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4547

Dodano:

Odsłon: 131070

Mój pierwszy tort :) Wyszedł rewelacyjnie i wszystkim smakował :)

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 600 ml śmietany 30 %
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 50 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałów
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

  2. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

  3. Krem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części.

  4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę.
    Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
    Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

papinia 24 marca 2014 Zrobiłam ten torcik na urodziny córki.Tylko jednak trochę nasączyłam te biszkopty i zamiast brzoskwin dodałam truskawki.Wyszedł super.Polecam Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

papinia 21 marca 2014 Czy nie trzeba czymś nasączyć tych biszkoptów?żeby nie były zbyt słuche? Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 marca 2014 smaczny, ładnie się prezentuje,przepis zamieszczam w mojej książce. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 25 lutego 2014 Super torcik a krem wyśmienity uwielbiam takie wypieki. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 lutego 2014 Nie do wiary, że pierwszy, prezentuje się cudnie, a z takimi składnikami smakuje wybornie :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń