Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy tort przełożony masą bananową. Dzieci były zachwycone :)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 83
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 20
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 15
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 83
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 20
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 15
Składniki
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę półkulę o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nadmiar mąki usunąć.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać.
Miękkie masło zmiksować krótko z cukrem pudrem. Do powstałej masy dodawać kolejno jaja. Ciągle mieszając dodać przesianą mąkę i mleko. Zmiksować aż powstanie gładkie ciasto.
Przełożyć do formy i wygładzić. Piec 1 godzinę 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do ostygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę i zdjąć formę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby ciasto za mocno wyrosło, należy je ściąć i wyrównać tak, aby powstała półkula. Po ostygnięciu przeciąć ciasto dwa razy w poziomie.
Banany zmiksować w blenderze razem z cukrem, kakao, żółtkami i odrobiną soku z cytryny. Powstałą masę przełożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając, do mniej więcej 80 stopni. Ostudzić, a potem wstawić do lodówki, żeby się schłodziła i stężała. Miękkie masło zmiksować na puch. Dodać schłodzoną masę bananową i zmiksować. Kremem przełożyć ciasto czekoladowe i posmarować całość, starając się jak najbardziej wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki.
Żółtą masę cukrową rozwałkować cienko i wyciąć koło o średnicy 28cm. Obłożyć nim półkulę, lekko docisnąć i przyciąć, jeśli to konieczne. Z brązowej masy cukrowej wyciąć twarz, paski i źrenice oczu. Z masy marcepanowej wyciąć oczy i uformować noc i usta. Wszystko umieścić na korpusie pszczółki. Paluszki czekoladowe wbić jako czułki i żądło. Z opłatków wyciąć skrzydła i wbić w środek tortu.