Do góry

Desery Przepis na:

Tort "galaktyka"

Tort galaktyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2856

Dodano:

Odsłon: 169

Tort z ciastem czekoladowym, kremem też czekoladowym. Obłożony masą z mlekiem skondensowanym. Udekorowany ozdobami czekoladowymi.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. masła -100 g.czekolady gorzkiej -8 jajek
  • -170 g. cukru -1 cukier waniliowy -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -sok z 1 cytryny -1 szklanka przegotowanej wody -opcjonalnie cukier
  • KREM CZEKOLADOWY:-660 ml. śmietanki 30 %
  • -5 mlecznych czekolad -1 gorzka czekolada -1 śnieżka
  • TYNK: -200 g. masła
  • -3 tubki mleka skondensowanego słodzonego po 75 g.
  • OZDOBY CZEKOLADOWE: -50 g. gorzkiej czekolady
  • -50 g. białej czekolady -200 g. polewy czekoladowej deserowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka,resztę cukru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką. Ale nie długo i wylać do dwóch tortownic 27 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.25-30 min.z termoobiegiem dwie tortownicy jednocześnie.Można sprawdzić patyczkiem od szaszłyków czy ciasto upieczone.Po przestygnięciu, przekroić każde na dwie części.

  2. Jeden blat ułożyć na paterze.Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posłodzoną do smaku.

  3. krem- W połowie śmietanki rozpuścić czekolady nad parą. Ostudzić i schłodzić z dwie godziny w lodówce.Resztę śmietanki ubić ze śnieżką potem z porcjami śmietanki czekoladowej.Podzielić na trzy części i jedną posmarować blat czekoladowy na paterze.

  4. Następnie przykryć drugim blatem, nasączyć. Wyłożyć krem itd.
    Całość schłodzić kilka godzin w lodówce.

  5. Miękkie masło zmiksować na puch. Dodawać po trochu mleka skondensowanego i zmiksować. Posmarować cały tort. Można wyrównać na gładko albo jak ja,poklepać, zgniecionym kawałkiem papierowego ręcznika.

  6. ozdoby- Z rozpuszczonej gorzkiej i białej czekolady, zrobić esy-floresy na papierze. Ułożyć okrągłe foremki do wykrawania.

  7. Polewę czekoladową rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu i ponalewać do foremek z zastygłymi esami-floresami. Można nalać cieniej, mnie wyszły ciut za grube.
    Jak polewa zastygnie to wyjąć z foremek ozdobne koła.

  8. Na górze tortu ułożyć dekoracje od najmniejszej do największej.
    Tort przechowywać w lodówce.

  9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń