Do góry

Desery Przepis na:

Tort " Jedziemy do RIO "

Tort  Jedziemy do RIO

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 10152

Dodano:

Odsłon: 750

Wierny kibic siatkówki, siatkarze Mistrzowie Świata zakwalifikowali się na igrzyska olimpijskie. Wtedy na prędce , dla rodzinki zrobiłam ten tort.

Składniki

  • Biszkopt; 7 jajek
  • 200 g mąki
  • 290 g cukru
  • Masa truskawkowa: truskawki 700 g
  • Serek homogenizowany truskawkowy 5 łyżek
  • galaretka truskawkowa na 0/5 l
  • Masa kokosowa : wiórki kokosowe 80 g
  • biała czekolada 125 g
  • aromat waniliowy
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • masło 300 g
  • Masa brzoskwiniowa : brzoskwinie w puszce 300 g
  • galaretka brzoskwiniowa na 0/5 l
  • dodatkowo : biszkopty okrągłe ok.8 sztuk
  • lukier zielony
  • poncz
  • galaretka niebieska
  • proso
  • sok truskawkowy
  • pisak cukrowy biały
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt. Jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dosypujemy mąkę i mieszamy lekko , ale dokładnie. Pieczemy ciasto w 180 C do lekkiego zbrązowienia. Studzimy, przekrawamy na trzy części. Masa truskawkowa. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Opłukane i pozbawione szypułek truskawki blendujemy na gładką masę. Po łyżce dodajemy serek truskawkowy ( wyszło mi 650 ml ). Cały czas mieszając powoli wlewamy zimną galaretkę. Pierwszą część biszkoptu ponczujemy i nakładamy tężejącą masę truskawkową , całość wstawiamy do lodówki. Krem kokosowy. Masło ucieramy na pulchną masę. Białą czekoladę łamiemy w cząstki i rozpuszczamy na parze wodnej. Gdy ostygnie mieszamy z kokosem i po łyżce dodajemy do utartego masła.

  2. Wyjmujemy ciasto z lodówki nakładamy drugi kawałek biszkoptu, ponczujemy i poktywamy masą kokosową. Część masy zostawiamy do zrobienia piłeczki. Tort wstawiamy do lodówki. Masa brzoskwiniowa. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody , studzimy. Osączone z zalewy brzoskwinie blendujemy i powoli dolewamy lekko tężejącą galaretkę. Prostokątne naczynie wyłożyć folią i wylać masę, schłodzić. Można sobie uprościć i masę wyłożyć wprost na trzecią część biszkoptu i to będzie pewnie lepsze rozwiązanie.
    Gdy masa zastygnie , przekładamy ją na środek nasączonego trzeciego blatu biszkoptu. Boki polewamy zielonym lukrem. Wstawiamy do lodówki. Robimy piłeczkę. Sitko pokrywamy folią. Biszkopty łamiemy ,maczamy z soku np. truskawkowym, wykładamy na sitko , pokrywamy masą kokosową i tak naprzemiennie do wypełnienia sitka. Wstawiamy do lodówki. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.Lekko przestudzamy i nasypujemy garstkę prosa, mieszamy. Schłodzoną piłeczkę obracamy na jakąś deseczkę, zdejmujemy folię, pokrywamy cienką warstwą pozostałego kremu kokosowego. Rysujemy nożem kształt piłki i pokrywamyją prosem , tam gdzie jest żółta polałam go odrobiną żółtego barwnika. Część niebieską pokrywamy prosem z niebieską galaretką. Dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy tort , białym pisakiem cukrowym robimy trzy linie na pomarańczowym boisku. Brzegi boiska okładamy prosem. Czekoladowymi literkami robimy napisy. Delikatnie zdejmujemy piłeczkę z deseczki i przekładamy na tort.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń