Do góry

Desery Przepis na:

Tort "kalejdoskop"

Tort kalejdoskop

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 4173

Dodano:

Odsłon: 3354

Znane ciasto w moim wydaniu jako tort :)

Składniki

  • Biszkopt podstawowy :
  • Białka 9 szt.
  • Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier 1 szklanka + cukier waniliowy
  • Olej 3/4 szklanki
  • Biszkopt 1 :
  • Żółtka 4 szt
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Biszkopt 2 :
  • Kakao 1 łyżka
  • Biszkopt 3 :
  • Kisiel czerwony (np wiśniowy) 1 torebka
  • Biszkopt 4 :
  • Mak suchy 3 łyżki
  • Masa serowa :
  • Ser mielony na sernik ok 500 gr
  • Galaretka krystaliczna 2 szt
  • Galaretki w różnych kolorach po jednej (zielona,czerwona,pomarańczowa,żółta)
  • Wierzch tortu :
  • śmietana 30 % ok 250 ml
  • Serek mascarpone 250 gr
  • Cukier puder do smaku
  • Czekolada gorzka i biała
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Każdą z kolorowych galaretek przygotować wg przepisu na opakowaniu,przelać do płaskich naczynek i włożyć do lodówki by stężały.

    Biszkopt podstawowy:

    Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym,dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników.
    Ciasto podzielić na 4 części.
    Do pierwszej dodać żółtka i mąkę-krótko zmiksować
    Do drugiej dodać kakao-krótko zmiksować
    Do trzeciej dodać kisiel-krótko zmiksować
    Do czwartej dodać mak i wymieszać.

    Na środek tortownicy wylewać kolejno po dwie łyżki ciasta:Żółte,na jego środek kakaowe,na środek kakaowego kisielowe a na środek kisielowego makowe (jak przy cieście zebra) i tak do wykorzystania całego ciasta.

    Piec w temp 180 st ok 45 min (w zależności od piekarnika) do "suchego patyczka"

    Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

  2. Każdą z kolorowych galaretek pokroić w kostkę.
    Galaretki krystaliczne rozpuścić w ok 300 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia a następnie zmiksować z serem.Do masy serowej dodać kolorowe kostki galaretek,wymieszać i odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia a następnie wylać masę na spód ciasta i przykryć drugim blatem lekko dociskając.Wstawić do lodówki by dobrze stężało.
    Po tym czasie ubić śmietankę na sztywno i dodając po trochu serek mascarpone połączyć go ze śmietaną oraz dosłodzić cukrem pudrem według uznania.
    Masą obłożyć dokładnie torcik,wyrównać i ozdobić startą czekoladą.
    (Ja starłam czekoladę gorzką i białą,połączyłam i obłożyłam boki torcika a na wierzchu posypałam odrobiną kakao i zrobiłam czekoladową dekorację: stopiłam trochę czekolady gorzkiej i troszkę białej a następnie na papier do pieczenia wylałam czekoladę gorzką robiąc kółko,na to ze szprycy wylałam dookoła paseczek czekolady białej,przeciągnęłam ostrzem noża tworząc szpikulce,włożyłam do lodówki do stężenia a następnie każdego "kleksa" złamałam na połowę.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń