Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, aksamitny i niewiarygodnie efektowny wizualnie.
Roladę robi się w miarę szybko i równie szybko zjada. Jest pyszna i efektowni...
Odsłon: 155
Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z ketchupem, szybki i proste do zrobienia.
Odsłon: 251
Taki deser to szczyt rozkoszy. Jest lekki, puszysty i przepyszny. Podbije ser...
Odsłon: 49
Roladę robi się w miarę szybko i równie szybko zjada. Jest pyszna i efektowni...
Odsłon: 155
Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z ketchupem, szybki i proste do zrobienia.
Odsłon: 251
Taki deser to szczyt rozkoszy. Jest lekki, puszysty i przepyszny. Podbije ser...
Odsłon: 49
Składniki
Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajko z cukrem utrzeć na gładką, kremową masę. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę. Przelać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 10-15 min do delikatnego zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Ja w tym przypadku użyłam gotowego blatu biszkoptowego.
3 galaretki rozpuścić w trzech oddzielnych szklankach wody. Przelać na talerze albo do innego płaskiego naczynia. Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i mleko z żelatyną. Wszystko mieszać aż zacznie tężeć. Galaretki pokroić w kosteczkę. Wmieszać do masy. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki. Czwartą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Gdy masa w lodówce troszkę stężeje wylewamy na nią rozpuszczoną, przestudzoną galaretkę. Wcześniej można udekorować ciasto owocami. Wstawiamy do lodówki.