Do góry

Desery Przepis na:

Tort "słonecznik"

Tort słonecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 134

Po przekrojeniu tort wygląda bardzo efektownie i świetnie smakuje.

Składniki

  • NA BISZKOPT:6 jajej[żółtka oddzielone od białek],120gr.cukru,80gr. mąki tortowej,
  • 60gr.mąki ziemniaczanej,3 płaskie łyżki kakao,opakowanie cukru
  • waniliowego,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
  • NA KREM I DO DEKORACJI:2 duże puszki brzoskwiń albo kilogram
  • świeżych,bardzo dojrzałych brzoskwiń,100gr.cukru,400gr.śmietanki
  • kremówki,opakowanie cukru waniliowego,7 łyżeczek żelatyny,
  • opakowanie cytrynowej galaretki.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąki,kakao i proszek przesiać i dokładnie połączyć.Żółtka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.Białka lekko ubić,dodać resztę cukru i ubić na bardzo sztywną pianę.Stopniowo dodawać masę z żółtek delikatnie mieszając.Po trochu wsypywać przesianą mąkę z kakao i proszkiem.
    Tortownicę o śr.24cm. wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto.Piec w 180 st.35-40min.Gotowy biszkopt zostawić na 10 min. w formie,następnie wyłożyć gotowe ciasto na metalowy ruszt i odstawić do następnego dnia[świeżo upieczony biszkopt trudno się kroi].

  2. Następnego dnia biszkopt przekroić na trzy warstwy.Jedną odłożyć,z pozostałycz wyciąć krążki o średnicy 12 i 17 centymetrów.Największy krążek położyć na podstawce do tortów,wokół zapiąć obręcz tortownicy.Brzoskwinie z puszki osączyć ,połowę zmiksować aby otrzymać 500ml.musu.Jeżeli używamy świeżych owoców również część miksujemy,aby uzyskać 500ml.musu.Otrzymany przecier mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku,śmietankę ubijamy.Wystudzoną żelatynę mieszamy najpierw z kilkoma łyżkami kremu[zapobiega to tworzeniu się grudek],wlewamy do reszty kremu i energicznie mieszmy.Wstawiamy do lodówki.Gdy krem zacznie tężeć dodajemy bitą śmietanę.

  3. 1/3 kremu rozsmarować na biszkopcie w formie,na środku położyć krążek o średnicy 17cm. i posmarować połową pozostałego kremu.Na wierzchu położyć najmniejszy krążek,rozsmarować resztę kremu dookoła ciasta[biszkopt zostawić nieposmarowany].
    Odstawić do lodówki.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu[można wykorzystać syrop po brzoskwiniach w puszce].Resztę brzoskwiń pokroić na cząstki,rozłożyć promieniście wokół biszkoptu na środku tortu,zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki,aż galaretka zakrzepnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń