Do góry

Desery Przepis na:

Tort "VAHAU" czyli tort migdałowy wg Julisimy

Tort VAHAU  czyli tort migdałowy wg Julisimy

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 154

Dodano:

Odsłon: 4007

ten tort zobaczyłam w Czarnogórskiej telewizji, Julisima i jej deser Vahau bardzo mi się spodobał.W trakcie programu mówiła, że ją zainspirował tort Malakoff, który lubię. Zapisałam kilka przepisów a ciekawych odsyłam do stacji 24 kitchen, jak dopisać sr to będzie serbska, nl to holenderska wersja.

Składniki

  • 4 jaja
  • 140 gr cukru
  • 50 gr mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy
  • 50 gr tartej lub siekanej czarnej czekolady
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 140 gr mielonych migdałów
  • na krem: 500 ml śmietany 30%
  • ja dałam 42 g cukru pudru chociaż w przepisie jest 12 g
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. jajka oraz cukier ubijamy na puszystą masę

  2. 2. mieszamy mąkę, proszek, bułkę tartą i czekoladę oraz cukier waniliowy

  3. 3. do masy jajecznej wsypujemy mąkę z innymi składnikami, delikatnie przemieszać, dodać mielone migdały i delikatnie mieszać

  4. 4. wylać do formy i ja piekłam 25 min, ale włozyłam do nagrzanego do 120st. C podkręciłam do 175 st a po 10 min zmniejszy łam do 150 st.C.
    Dzięki temu nie przypalił się.

  5. 5. gdy wystygnie należy go przełożyć bitą śmietaną:
    Do śmietany wsypać cukry i ubijać, gdy zaczyna gęstnieć dodać kawę i ubić. Po przełożeniu i udekorowaniu schłodzić w lodówce, min. 2 godz.
    Ja posypałam tarta czekolada i dlatego jest taki piegowaty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń