Do góry

Desery Przepis na:

tort rabarbarowo- truskawkowy

tort rabarbarowo- truskawkowy

Autor: pati2354

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 89

Dodano: 19.05.2017

Odsłon: 406

letni torcik

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek w temp. pokojowej
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
  • Masa rabarbarowa :
  • Kilka łodyk rabarbaru
  • cukier wg uznania
  • woda kilka łyżek
  • agar 4 gr
  • Masa smietanowa:
  • śmietana 30 % 500 ml
  • Mascarpone 250 gr
  • Cukier puder 4-6 łyżek
  • nasaczenie biszkoptu :
  • woda wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem
  • Truskawki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt :
    Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

    Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.

    W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.

    Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
    Obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.

  2. Masa śmietanowa: śmietane ubić cukrem pudrem. dodać mascaropne. wymieszać.


    Masa z rabarbaru:
    Rabarbar pokroic na małe kawałki, przelożyc do garnka, dodać cukier odrobine wody. Podgrzewać na małym ogniu aż rabarbar sie rozpadnie, dodać agar , zagotować i wystudzić.



    Biszkopt, masa z rabarbaru, masa ze smietany. biszkopt smietana, truskawki przekrojone na poł, biszkopt smietana , udekorowac truskawkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń