Do góry

Desery Przepis na:

Tort Rafaello

Tort Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 506

Tort raffaelo

Składniki

  • mąka, jajka, migdały i wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tort raffaelo
    Potrzebujemy:
    biszkopt:
    5 jajek
    1 szklankę cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    1 łyżkę octu
    krem:
    500 ml śmietany kremówki
    2 opakowania Śmietan-fix
    200 g białej czekolady 
    200 g wiórków kokosowych
    dodatkowo:
    100 g płatków migdałów
    4 łyżeczki brązowego cukru
    2 płaskie łyżki masła
     
    Wykonanie:
    Biszkopt przyrządzamy według -> przepisu <-
    Schłodzoną śmietanę lekko ubijamy, dodajemy Śmietan-fix i ubijamy do pożądanej konsystencji. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy wsypujemy wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
    Gdy biszkopt dobrze ostygnie, delikatnie i cienko odkrawamy z niego przypieczoną górę. Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 części. Połowę masy kokosowej wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim i wykładamy resztę kremu. Gotowe ciasto chłodzimy min. 6h w lodówce. 
    Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i migdały. Prażymy często mieszając aż uzyskają złotawy kolor. Ciasto posypujemy ostygniętymi migdałami tuż przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: raffaelo

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń